Logare Membri

Secretele influentarii si convingerii - marirea de salariu

Cum sa ceri o marire de salariu

Probabil iti doresti o marire de salariu din mai multe motive: stii ca meriti, ai nevoie de aprecierea muncii tale, vrei mai multi bani, vrei sa simti ca evoluezi, etc. Toate aceste motivatii sunt firesti si probabil justificate, asa ca ar trebui sa nu ai nici o problema si sa ti se accepte cererea... Ar trebui...

Pe de alta parte, asa cum tu ai motivele tale sa ceri o marire de salariu, seful sau sefa ta poate avea si ea motive sa ti-o refuze (mai mult sau mai putin justificate).

Dincolo de acest ping-pong al argumentelor, exista mici secrete ale convingerii pe care le poti aplica pentru a iti spori semnificativ sansele sa obtii ceea ce vrei. Sa le luam pe rand:

1. Fa o evaluare a situatiei
Fii sincer(a): Chiar esti performant(a) in ceea ce faci? Faci treaba buna? Cat timp a trecut de la ultima marire de salariu? (ar trebui sa fi trecut macar 6-9 luni)


Ai o relatie buna cu seful (sefa)? Ce ai putea face ca sa o imbunatatesti? (De exemplu, cat de des esti in contact cu persoana respectiva? Stiai ca gradul de acceptare/atractivitate creste proportional cu numarul de expuneri ale fetei tale la privirea interlocutorului? Seful tau sta de vorba cu tine sau prefera sa iti dea dispozitii prin email?)

Afla de la "veterani" care este procedura de crestere a salariului in firma, daca exista una... De exemplu, in cazul in care salariile se maresc anual, ar fi bine sa astepti pana la implinirea acestui termen.

Afla care sunt salariile pentru pozitii similare cu a ta in companie. Afla acelasi lucru in legatura cu alte companii din domeniu. S-ar putea sa afli lucruri interesante... Care este media salariului in tara pentru un post ca al tau (din nou, s-ar putea sa afli lucruri interesante, poate chiar un job nou.)

2. Pregateste negocierea
Creaza o lista cu toate realizarile tale de pana acum. Foloseste cuvinte convingatoare (vezi sugestii in sectiunea de articole din site-ul www.persuasiune.ro). Gaseste cel putin o realizare care "sare in ochi" si are impact.

3. Stabileste o intalnire cu seful (sau respecta obiceiul locului in aceasta privinta)
Ofera un motiv pentru care meriti marira de salariu si apoi solicit-o folosind urmatoarea formula: 

... bla bla bla...
"Am rezolvat problema bugetului de consumabile, care ne aducea pierderi de 2000 de euro pe luna si as dori sa iei in considerare o marire de salariu pentru mine."

sau:

... si pentru ca nu pot face plinul la benzina am nevoie de o marire de salariu.

sau

... "Media nationala a salariului pentru un post ca al meu este ...... iar salariul meu este ...... si din acest motiv cred ca merit o marire de salariu."

In momentul in care deschizi gura sa faci cererea, inmaneaza-i sefului (sefei) lista cu realizarile tale. Acestea ar trebui sa fie scrise cu aliniat si bife la inceput de rand iar cele exceptionale cu bold.

Apoi asteapta in tacere in vreme ce seful (sefa) studiaza lista si fii pregatit(a) sa asculti cu mare atentie. Urmatoarele cuvinte pe care le vei rosti depind de raspunsul sau.

Pozitii alternative:
Orice negociere ar trebui sa fie pregatita cu asa numitele pozitii alternative, pentru a lasa loc sau marja de negociere. Acestea sunt alte avantaje sau beneficii colaterale pe care le-ai putea obtine in locul banilor. Daca tot ai intrat in negociere, obtine ceea ce este posibil.

Posibile pozitii alternative sunt:

Comision
Propune-i sefului tau sa te salarizeze si pe baza de comision pentru performantele obtinute. In acest mod iti vei optimiza munca, iar bugetul firmei nu va avea de suferit.

Iti place sa lucrezi acasa?
In loc sa ceri mai multi bani, intreba daca poti lucra acasa cateodata. Acest sistem este mult practicat in occident si anumiti angajatori din Romania ar putea sa il agreeze din ce in ce mai mult. Gandeste-te daca preferi un program structurat pentru acasa (de exemplu, de doua ori pe saptamana).

Concediu
Nu poti obtine o marire de salariu? Solicita zile suplimentare la concediu de odihna in loc. Din punctul de vedere al sefului tau, costul cu concediul este mult mai mic decat daca ti-ar acorda o marire de salariu.

Dupa discutie - cu ce pleci de la negociere?

Chiar daca nu obtii ceea ce ceri, este bine sa tii minte ca managerul are acum informatii importante pentru o decizie viitoare: 

- stie acum ca tu cunosti piata salariilor 
- stie ca tu crezi ca meriti marirea de salariu
- dupa ce ai fost refuzat(a) o data sunt sanse destul de mari sa te gandesti sa pleci

Aceste informatii, folosite cu tact, iti pot fi in avantajul tau la o negociere viitoare.

Chiar daca solicitarea ta ar putea fi primita cu raceala sau ostilitate, poate ca este preferabila o confruntare temporara cu seful unei confruntari permanente cu frustrarea financiara.

Cu abilitate si consecventa poti reconstrui oricand relatia cu seful (sefa), de pe pozitii de respect reciproc si demnitate.

 

 

 Inspiratie,

Andy Szekely