Logare Membri

Trei intrebari pentru creierul tau

Atunci cand esti nemultumit de situatia in care te gasesti inseamna ca exista o diferenta intre starea ta dorita si starea ta prezenta. Trecerea de la starea prezenta la cea dorita implica folosirea unor resurse pe care le detii sau le poti obtine. Printre cele mai valoroase resurse pe care le poti folosi sunt intrebarile pe care ti le adresezi.

Specialistii in Programare Neuro-Lingvistica se bazeaza pe trei elemente fundamentale in definirea succesului: abilitatea de a stabili corect ceea ce iti doresti, flexibilitatea in evitarea obstacolelor pe drumul parcurs si capacitatea de a detecta atingerea starii dorite.A obisnui creierul cu acest mod de abordare, inseamna a pune intrebarile corecte la momentul oportun. Acesta este un lucru esential pentru o buna programare a obiectivelor. Anecdotic vorbind, creierul este mai "prost" decat stomacul: daca mananci hrana alterata, stomacul o respinge imediat; in schimb, daca ii dai creierului o informatie incompleta ori eronata, o va procesa si va da un raspuns pe baza informatiei respective, oricat de nociva ar fi ea.

De aceea, mesajele catre creier care vin sub forma intrebarilor bine puse sunt foarte importante. Iata cele trei intrebari cheie care iti pun mintea in miscare:

Mai intai pune-ti intrebarea:
Ce vreau de fapt?
Atentie, multi oameni stiu foarte bine ceea ce de fapt nu vor, adica ce vor sa evite. Important este sa definesti in mintea ta ceea ce vrei sa obtii.

A doua intrebare, dupa ce ai raspuns la prima, este:
Cum voi sti ca am obtinut ceea ce vreau?
Aici elementele importante sunt cele senzoriale. Cu cat reusesti mai bine sa vezi cu ochii mintii ceea ce vrei, cu atat esti mai pregatit sa obtii. Defineste in termeni senzoriali rezultatul dorit. Daca este vorba de o masina, ce vei auzi, simti si vedea cand vei avea masina ta? De exemplu, vei simti confortul interior, vei auzi sunetul motorului sau vei vedea culoarea preferata si designul masinii...

A treia intrebare este:
Ce ma opreste sa obtin ceea ce vreau?
Cu aceasta intrebare "provoci" mintea ta sa devina foarte creativa si sa gaseasca optiuni noi pentru atingerea rezultatului dorit, evitand barierele reale sau mentale. De multe ori cand definim obstacolele acestea isi pierd puterea si consistenta. 

Acestea sunt cele trei interbari!
Folosite in mod consecvent pot aduce rezultate excelente. Stiu ca multi oameni se bucura de beneficiile lor.

Pentru inceput, alege un obiectiv usor de atins si antreneaza-ti creierul. Pune mai intai prima intrebare si lasa-ti timpul necesar pentru a gasi raspunsul. In momentul cand simti ca ai gasit raspunsul potrivit, adauga a doua intrebare. Repeta de cate ori este nevoie pentru a fi sigur ca ai definit bine obiectivul. Apoi pune a treia intrebare. Vei fi surprins cum se spulbera barierele mentale si cum generezi noi optiuni.

Este important sa incepi acum cu un obiectiv usor de atins. Aristotel spunea: "Suntem ceea ce facem in mod repetat, de aceea maiestria nu este un act ci o deprindere."

Iti doresc sa folosesti cu succes cele trei intrebari.

 

 

 Inspiratie,

Andy Szekely